MENÜ
Pánikbetegség
A betegség kezelése
Lehetséges szövödmények
Együttélés a betegséggel
Kérdések és válaszok
A betegség kutatása


A pánik nem hisztéria, hanem betegség
 
A BETEGSÉG KEZELÉSE
Fontos tudni, hogy a pánikbetegség gyógyítható. Megfelelő kezelés mellett a betegek 70-90 százalékánál megszűnnek, de legalábbis csökkennek a pánikrohamok, gyakran már néhány hét vagy hónap alatt.
Különböző képesítésű szakemberek foglalkoznak pánikbetegekkel. A klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy a pánikbetegek többségénél a kognitív viselkedésterápia és a gyógyszeres kezelés kombinációja a leghatékonyabb terápia.

Gyógyszeres kezelés
Különböző, az agy ingerületátvivő anyagaira ható gyógyszerek csökkenthetik vagy megelőzhetik a pánikrohamokat és mérsékelhetik a szorongást. A pánikbetegség kezelésében két gyógyszercsoport bizonyult biztonságosnak és hatékonynak: az antidepresszívumok és a benzodiazepinek. 

panikbetegseg

Az antidepresszívumok nagyon hatékonyak a szorongás és a pánikrohamok megelőzésében, és néha teljesen megszüntetik a rosszulléteket. Akkor is hatnak, ha a beteg nem depressziós. A mellékhatások ritkák és enyhék. Az antidepresszívumok nem vezetnek kontrollvesztéshez és nem változtatják meg a személyiséget. Olyan hosszú ideig lehet szedni őket, amíg szükséges, akár évekig is. 
A másik családból, a benzodiazepinek közül az alprazolam (Xanax) és a klonazepam (Rivotril) hatékony pánikbetegségben. Ezek a gyógyszerek csökkentik a félelelmérzést és a szorongást. Csak rövid ideig alkalmazzuk őket (néhány héttől néhány hónapig), amíg feltétlenül szükség van rájuk. Sohasem hagyjuk hirtelen abba szedésüket. A gyógyszer megvonása fokozatosan, több hét alatt történjék az orvos felügyelete mellett. 
Minden gyógyszer másként hat. Néhánynak gyorsan kialakul a hatása, míg másoknak fokozatosabban. Minden gyógyszeres kezelés megfelelő terápiás protokoll alapján történjék. A kezelés legalább 6-12 hónapig tartson, de már az első 8 héten fel lehet mérni, mennyire hatékonyan gátolja a gyógyszer a pánikrohamokat. 
A klinikai tapasztalatok azt mutatják, hogy a pánikbetegek többségénél a kognitív-viselkedésterápia és a gyógyszeres kezelés kombinációja a leghatékonyabb terápia.

Szakemberek

Különböző képesítésű szakemberek foglalkoznak pánikbetegekkel. Néha a betegeknek párhuzamosan két kezelőorvosuk is van - az egyik panikbetegsega gyógyszeres kezelést végzi, a másik pedig a kognitív-viselkedésterápiát vezeti. Mindegyikük azt a fajta kezelést részesíti előnyben, amelyben a legtájékozottabb és legsikeresebb. Alapvető fontosságú, hogy olyan szakembert válasszon, aki járatos és képzett a fent részletezett kezelési módokban, de legalább olyan fontos, hogy bizalommal legyen iránta. Gyakran a beteg a háziorvoshoz fordul először, vagy egy helyi kórházhoz vagy szakrendeléshez.

Amikor szakembert keres, felteheti a következő kérdéseket: 

Hány pánikbeteget kezelt már? 
Van-e speciális képzettsége pánikbetegek
panikbetegsegkezelésében? 
Mi a fő kezelési módja - kognitív-viselkedésterápia, gyógyszeres kezelés, esetleg mindkettő?
Ha csak az egyikben jártas, hogy jutok a másikhoz szükség esetén? 
Átlagos esetben meddig tart a kezelés? 
Milyen gyakran vannak a terápiás ülések?
Meddig tart egy ülés? 
Mennyi a honoráriuma? 
Fedezi-e a kezelést a társadalombiztosítás?

Megelőzés
Bizonyos ételek vagy italok (kávé, alkohol) kiválthatnak pánikrohamokat. Különböző helyzetek szintén, de ezek elkerülése (utazás, moziba járás stb.) nem ajánlott, mivel agorafóbiához vezethet. 
A megelőzés legjobb módja a hosszútávú (legalább 6-9 hónapos) gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia.www.panikbetegseg.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!